ลาบแซลมอน

Salmon is a rare ingredient that can be combined with both western and eastern menu. One of successful fusion menu made with salmon is Spicy Salmon in Thai North-eastern Style.

In the north-eastern part of Thailand, there is a dish called “Larb” which taste sour, salty and spicy, with a bit of natural sweetness. You have meat, mushroom, or fish rather done then mix with a certain set of herb and spice. One of the important thing that makes this dish called “Larb” is the ground roasted glutinous rice, this ingredient will find you crunchier and more-meat taste, and it certainly lift up the whole tongue touch.

If you are in Thailand, it’ll be very easy to find all ingredients. Even if you are abroad in big cities like London, New York, LA, where chinatowns or asian markets are big, it’ll also be easy to find all or most ingredients.

ในโลกนี้ มีเมนูฟิวชั่นที่ออกเป็น คอนฟิวชั่น อยู่มากมาย ลาบแซลมอนถือได้ว่า เป็นเมนูฟิวชั่นที่มันเวิร์คสุดๆเมนูหนึ่งที่เกิดมาบนโลกนี้ อร่อยกันได้ทั้งคนไทย และฝรั่งกันเลยทีเดียว

ส่วนตัวคิดว่า ที่แซลมอนเหมาะกับการทำอาหารอะไรก็ได้ เพราะว่าเนื้อสัมผัสของมันค่อนข้างมีโวลุ่ม ไม่บางๆเบาๆเหมือนเนื้อปลาอื่น สิ่งสำคัญก็คือไขมันในเนื้อแซลมอนนี่แหละ จะเห็นได้ว่า เนื้ออะไรที่มีไขมันแทรกอยู่ เช่น เนื้อวัววากิว มัตซึซากะ ปลาแซลมอน ปลาหิมะ มักจะทำอาหารฟิวชั่นได้ดี (ข้อสังเกตส่วนตัว)

อาหารไทย เท่าที่เคยทำมา ส่วนใหญ่เลยที่เวลาปรุงจะใช้เวลาไม่นาน เวลาจะหมดไปกับการเตรียมเครื่องซะมากกว่า อย่างลาบ นี่ก็เรียกว่าเตรียมเครื่องไม่นานแล้ว ไปเสียเวลาตรงคั่วข้าวเท่านั้น

 

มาเตรียมเครื่องกันก่อนเลยนะ

ข้าวเหนียวดิบ หรือถ้าไม่มีก็ใช้ ข้าวสารดิบ ประมาณกำมือเล็กๆ เอาลงไปคั่วในกระทะร้อนไฟกลาง จนเป็นสีน้ำตาลค่อนข้างเข้ม แต่ยังไม่ไหม้ พอเป็นสีนั้นทั่วกันแล้ว ก็เอากรอกครก แล้วเอาสากบดๆให้ละเอียด (วิธีเดียวกับที่บดงาในซอสทงคัตสึนั่นแหละ) พอที่จะเป็นเม็ดทรายละเอียดเล็กๆ แต่ไม่ถึงกับเป็นผงแป้ง เดี๋ยวเคี้ยวไม่โดน
1 small handful of Glutinouse Rice or whatever rice you have, on a hot pan on medium heat. roasted and stir until it’s rather dark brown evenly, then put it in a mortar or whatever machine that you can grind the roasted rice fine (fine as sand, not powder)

หั่นผักชีฝรั่ง, หอมแดง แบบหยาบๆ, เด็ดใบสะระแหน่เตรียมไว้
Chop stink weed and red onion coarsely, pick mint leaves and set aside.

เนื้อปลาแซลมอนดิบ หั่นขนาดพอดีคำ เอาก้างที่หลงๆมาออกด้วย เอาไปลวกในน้ำร้อน(ไม่ต้องเยอะเพราะเดี๋ยวเราจะเอาไปผสมต่อ ถ้ามากไปเดี๋ยวจะจืด)ผสมเกลือนิดหน่อยบนเตา ให้สุกทั่วทุกด้าน ใช้เวลาไม่นาน เพราะแซลมอนเป็นปลาที่สุกเร็ว เสร็จแล้วพักไว้
Raw salmon, chopped at size for 1 bite, beware any existing bone. Poach all in hot water (not too much, just the amount that fills half of salmon piece) with a pinch of salt until done but not overdone. Set aside.

ตักน้ำลวกแซลมอนมา 1 ทัพพี ปรุงด้วยน้ำมะนาว พริกป่น เกลือหรือน้ำปลาหรือซีอิ๊ว ให้รสเปรี้ยวนำเค็ม คลุกผักชีฝรั่ง หอมแดง สะระแหน่ (เหลือสะระแหน่ไว้แต่งหน้าสัก 2-3 ใบก็ได้) แล้วก็ใส่ข้าวคั่วด้วย ปรุงไปชิมไปจนกว่าจะชอบ เอาแซลมอนลงหลังๆ เพราะไม่งั้นคลุกไปคลุกมาเดี๋ยวเละ
1 ladle of water that used for poaching salmon, season with lime juice, chili flake, salt or fish sauce or soy sauce,  make the mixture sour more than salty, then mix with stink weed, red onion, mint (leave a few mint leaves for garnish), then ground roasted rice, and then salmon. Try not to mix salmon to early or the meat will be shredded.

ตกแต่งจานตามแต่จะติสท์
Then it’s garnish time.

pfl-larbsalmon