fried-mincedpork-01
Fried minced pork is very common menu for many homes and food stalls in Thailand.
We love it when pairing with newly-cooked rice, with some fish sauce or chili sauce.
And also it is easy to cook so any home chefs can do if they know how to fry things.

As other menu, there’s no single recipe for this fried minced pork.
It depends on what you like, and what left in your fridge.
The main point is you need some minced meat, and oil.

Anyway, here’s the recipe I often do.

หมูทอด เป็นคำตอบของแม่บ้านสำหรับอาหารของเด็กที่บ้านของหลายๆบ้าน
และเป็นเมนูกำจัดหมูสับที่บ้านได้อย่างเนียนๆและเอร็ดอร่อยคู่กับข้าวสวยร้อนๆ

แต่ละบ้านก็คงจะมีสูตรแตกต่างกันไป
เอาเป็นว่า เราทำสูตรนี้ละกันนะ

วัตถุดิบ

หมูสับที่เหลือจากการทำแกงจืด หรือใส่มาม่า (หรือจะเป็นเนื้อสับก็ได้)
กระเทียมสับละเอียด
หอมแดงสับละเอียด
รากผักชีทุบแล้วซอย
ซอสปรุงรสหรือน้ำปลา
พริกไทยป่น
กระเทียมกลีบเล็กทุบให้แตก
น้ำมันสำหรับทอด

Ingredient

Minced pork (or minced beef)
Finely chopped garlic
Finely chopped red onion
Crashed coriander root, finely sliced
Seasonal sauce or Fish sauce
Grounded white pepper
Whole garlic cloves, crushed
Oil for frying

fried-mincedpork-02

วิธีทำ

1. เอาหมูสับ กระเทียมสับ หอมแดงสับ รากผักชีซอย มาผสมรวมกัน ปรุงรสด้วยซอสปรุงรส พริกไทป่น ให้เข้ากันดี
2. เอากระเทียมทุบมาเจียวกับน้ำมันร้อนๆให้เหลือง ยกขึ้นพักไว้ (จะเอาหอมแดงที่ยังเหลือมาซอยแล้วเจียวด้วยก็ได้)
3. ตั้งกระทะใหม่ ไฟกลาง อย่าให้ร้อนมากเดี๋ยวหมูไหม้ก่อนจะสุก น้ำมันใช้แค่พอท่วม 1/3 หรือ 1/2 ของก้อนหมูก็พอ
4. ปั้นหมูสับผสมเป็นลูกพอกัดสองคำหมด ทำให้แบนหน่อย อย่าให้หนามาก พอน้ำมันร้อน แต่ไม่เดือดจัด ก็เอาลงทอดได้
5. พอข้างนึงดูสีเข้มพอตัวแล้ว พลิกกลับอีกด้านให้สีเข้มพอๆกัน
6. ยกลง ทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำมัน แล้วค่อยเอาไปรวมกับกระเทียมเจียวที่พักไว้ที่ข้อ 2

Instruction

1. Mixed minced pork and chopped things, sliced thing together, season with seasonal sauce and white pepper
2. Fried crushed garlic until it turns light brown, set aside (you can fried some sliced red onion altogether too)
3. On medium heat, pour frying oil into the pan (or use the old one above), the height shouldn’t be more than 1/2 of the batter’s
4. Make small batter that the size enough for 2-3 bites, when the oil is hot but not too hot, it’s time to fry
5. Fry both side by allowing just one flip. Do not flip over and over again.
6. Take the fried batter out, set to dry a bit more, then mix with the No.2