bualoy-01

Bua Loi is one of the “miss popular” Thai dessert in Thailand. Despite its easy procedure, the obstacle of making it is time-consuming  procedure. But compare to other Thai dessert, Bua Loi is considered time-consuming in just moderate level : -D

บัวลอยเป็นขนมไทยที่ฮอตฮิตติดอันดับขวัญใจมหาชนชนิดหนึ่งเลยก็ว่าได้ วิธีทำก็ไม่ได้ยุ่งยากอะไร แต่สิ่งที่เป็นอุปสรรคสำหรับคนทำกินเอง ก็น่าจะเป็นตอนที่เตรียมนี่ล่ะที่ใช้เวลาค่อนข้างนานนิดนึง แต่ก็ยังมีขนมไทยอีกหลายตัวที่ยุ่งยากและทำนานกว่านี้อีก

Bua Loi has everything that successful dessert around the world have: welcoming and interesting look, interesting chewing touch, combination of sweet, buttery, and salty flavors, and sweet and natural fragrance.

สิ่งที่ทำให้บัวลอยเป็นที่นิยมเวอร์ นอกจากสีสันที่มุ้งมิ้งแล้ว รสสัมผัสที่หนึบหนับ รสลิ้นที่เค็มหวานมัน กลิ่นที่หอมมันทั้งใบเตยและกะทิ ก็ยังรวมพลังกัน ทำให้เมนูนี้ เลิกกินไม่ได้ บ่องตง

The overall concept of Bua Loi is to mold starch into tiny balls with corporation of liquid or puree, cooked it and swallow it together with seasoned coconut milk coated.

You can use your creativity to find local natural ingredients that’ll make the ball in certain colors. In this case, I use butterfly pea to yield blue color, butterfly pea with lemon drops to yield purple color, pandan leaves to yield green color (and sweet fragrance), taro to yield pale purple color (and lovely chewing touch), pumpkin to yield yellow color(vitamin!). I also use mashed beetroot for red color in another batch. You can also note that all ingredients I use, none of them has strong flavor and smell that will interfere the beauty of pandan and coconut milk fragrance.

บัวลอย มันก็คือการเอาแป้งมาปั้นๆเป็นก้อน แป้งจะผสมกับอะไรได้เพื่อให้ปั้นเป็นก้อน นั่นก็คือสิ่งที่มีความชื้น ไม่ว่าจะเป็นน้ำ หรือเป็นเนื้อที่มีน้ำอยู่ในตัว แล้วนำไปต้มให้สุก เสร็จแล้วก็นำมาทานกับน้ำกะทิที่ปรุงเอาไว้

สำหรับส่วนผสมเพื่อให้บัวลอยได้สีตามต้องการ จะเป็นส่วนผสมตามธรรมชาติอะไรก็ได้ที่มีกลิ่นและรสไม่แรง ตามประสบการณ์ที่ใช้ จะใช้ดังนี้

สีแดง – บีทรูท, สีเหลือง – ฟักทอง, สีเขียว – ใบเตย, สีน้ำเงิน – อัญชัน, สีม่วง – อัญชัญใส่หยดมะนาว, สีม่วงอ่อน – เผือก (อร่อยด้วย)

bualoy02

Some recipe use combination of rice starch and glutinous rice starch as flour base to mix with all colored ingredients. But for me, I use only glutinous rice starch as I prefer soft and chewy ball. There’s no certain proportion of mixing flour base to each ingredient, but generally the dough must not be too liquid to mold and not to solid and dry as powder (that will make the ball tasteless too).

As you can imagine, the more color you want, the more time consuming it becomes. The hand-molding step is also time-consuming, the good news for mommy and who whose house has some kids is, this maybe fun activity for them and it’s also beneficial to their related muscles.

แป้งที่ใช้ บางสูตรจะใช้แป้งข้าวเหนียวผสมกับแป้งข้าวเจ้า แล้วแต่ใครชอบ ส่วนเรา ใช้แป้งข้าวเหนียวล้วน มันนิ่มดี ดูหัวอ่อน เชื่อคนง่าย เคี้ยวง่าย ปริมาณที่ใช้ผสมกับแต่ละอย่าง ก็ต้องกะเอาให้ไม่เหลวเกินไป และไม่แข็งแห้งจนบีบแล้วร่วนคามือ

ปั้นเสร็จแล้วต้องเอาไปคลุกกับแป้งเปล่าๆอีกรอบ เพื่อเวลาวางติดกับลูกอีกมันจะได้ไม่ติดกันเป็นลูกแฝดสอง แฝดสาม สี่ ห้า แล้วหาอะไรคลุมไว้ด้วยสำหรับลูกที่ปั้นเสร็จแล้ว เพราะถ้าผึ่งไว้ไม่มีอะไรคลุม จะทำให้พื้นผิวมันกระด้าง

มันก็กินเวลาตรงที่กรรมวิธีที่จะได้สีมา เช่น เอาเผือกไปต้ม เอาใบเตยไปคั้นนี่แหละ และอีกขั้นตอนก็คือ การปั้น นี่แหละ ถ้ามีลูกหลานอยู่ในบ้าน ก็เอามาช่วยได้นะ เราว่าเด็กๆน่าจะสนุก (ใช้ตัวเองตอนเด็กเป็นที่ตั้ง) แล้วก็ได้ฝึกหัดกล้ามเนื้อมัดน้อยใหญ่ที่เกี่ยวกับมือได้ด้วย

bualoy03

While kids are having fun or you just finish by your own, heat the coconut milk on medium heat, put crushed pandan leaves into it (it’ll be fine if you can’t find any pandan leaves, the fragrance of pandan can fill the gap of Thai dessert but you can still enjoy solely on coconut milk anyway). Then season with palm sugar and salt, make sure it’s sweeter than salty.

ขณะที่ใช้เด็กปั้นให้อยู่ หรือปั้นเองเสร็จแล้ว ก็มาทำน้ำกะทิกัน โดยเอากะทิตั้งไฟกลาง ตำใบเตยพอบุบใส่ลงไปด้วย จะบีบใบเตยในน้ำกะทิซะหน่อยก็ได้ เมื่อน้ำกะทิร้อน (เราจะไม่ให้น้ำกะทิเดือดพล่านสำหรับของหวาน เราไม่ต้องการน้ำกะทิแตกมัน ก็ปรุงรสด้วยน้ำตาลมะพร้าว (หรือน้ำตาลปึก) และเกลือ ถ้าใครมีแต่น้ำตาลขาว ก็หยวนนะ (แค่มันจะไม่หอมเหมือนที่มาจากน้ำตาลมะพร้าว) ปรุงให้หวานนำ เค็มตาม

Prepare to boil water with salt in another pot, when boiling, put the balls into the boiling water, when the balls are ready, they will float to the surface like floating colorful pearls.

ต้มน้ำไว้อีกหม้อ ใส่เกลือหน่อย พอเดือดก็จัดแจงโยนบัวลอยลงไป พอสุกเดี๋ยวมันก็จะลอยขึ้นมาเองจ้า

bualoy05

Put them into a bowl or a ramekin. pour some coconut milk into it and enjoy. You can prepare the balls in advance but make sure you keep it in airtight container in rather low temperature and apply enough flour on each ball’s surface so it won’t get too sticky to each other.

ตักขึ้นใส่ชามหรือถ้วยเล็กๆแล้วตักน้ำกะทิราดใส่ จากนั้นก็เอ็นจอย

ตัวบัวลอยสามารถทำล่วงหน้าได้ แต่ต้องเก็บไว้ในกล่องหรือถุงที่ปิดสนิทและเอาแป้งคลุกผิวบัวลอยเพื่อไม่ให้มันติดกันจนเกินไป เก็บไว้ในที่ที่ไม่ร้อน ส่วนผสมที่เป็นอาหารสดจะได้ไม่บูดไปซะก่อนจ้ะ

bualoy06