garlicpork01

Garlic Fried Pork is one of the default local dish in Thailand. For me aroma of fried garlic and crispiness enhance your meal effortlessly. The difficult part for this recipe is to know when the pork is cooked. But if you fried something before, that won’t be too hard. OK, garlic lover, let’s go.

หมูทอดกระเทียม เมนูประจำบ้านของใครหลายๆคน ตัวเราเองก็ทอดหมูหลากสไตล์ตามอารมณ์ ตัวนี้น่าจะเป็นตัวที่เรียบง่ายที่สุดเท่าที่เคยทำมา (คนชิมเคยทักว่า ทำอะไรธรรมดาๆเป็นไหม นี่ไง ธรรมดาพอไหมหนอ ฮ่าาา)

หมูทอดกระเทียมสำหรับเรา ยังไงก็ต้องมีความกรอบๆอยู่ในเมนู เวลาไปสั่งพวกร้านตามสั่งนี่แทบไม่เคยได้แบบนี้เลย ส่วนใหญ่จะเป็นหมูลวกน้ำมัน กระเทียมแฉะๆยังไม่ทันหอม ไม่ค่อยเป็นชิ้นเป็นอัน กระไรเลย ทำเองดีกว่ามามะ

Ingredients
– Pork loin or rump
– Crushed coriander roots
– Milk, just enough for coating the whole pork
– Small garlic cloves, as many as you wish (some people craving for fried garlic than the pork itself)
– Flour
– White pepper powder
– Seasoning sauce or fish sauce or salt
– Oil for frying, I normally use rice bran oil

วัตถุดิบ
– หมูส่วนสะโพก อันนี้จำมาจากเจ๊จงว่าร้านเจ๊ก็ใช้ส่วนนี้เหมือนกัน
– รากผักชีทุบ
– นมสด ปริมาณแค่พอเคลือบหมูทั้งชิ้นได้
– กระเทียมกลีบเล็ก ชอบมากก็ใช้เยอะ
– แป้งอเนกประสงค์ หรือแป้งข้าวเจ้า หรือแป้งมัน
– พริกไทยขาวป่น
– ซอสปรุงรส หรือน้ำปลา หรือเกลือ
– น้ำมันสำหรับทอด ส่วนตัวเราใช้น้ำมันรำข้าว ไม่ใช้น้ำมันปาล์ม จ้ะ

 

Instruction
– Marinated pork loin with milk, seasoning sauce/fish sauce/salt, coriander roots, leave it at least 30 mins in the fridge or you just leave it in the morning and take it out just when you come home after work.
– Mix flour and white pepper, set aside. Heat the oil in the pan on medium heat, the volume of oil can be just more than half of the loin’s height.
– When the oil begins to get hot, coat the whole pork loin (leave it to room temperature first, don’t fry it while it’s still cold). When the oil is hot (but not crazily hot) put the whole pork loin into the pan. Start crushing garlic cloves with no need of peeling. If you have a hacking knife, put garlic under the blade and use your palm to press on top of it.
– When the being-fried side seems it gets done, flip to another side. This will be the first and last flip for this dish.
– Put all the crushed garlic into the pan, let it dance around the pork loin until it become light golden. Take both pork loin and garlic out of the pan.
– Slice the loin to see if the pork is really cooked, if it’s not, you need to put it back to the pan, but if everything goes well, turn off the stove and begin slicing the whole pork loin and get ready to eat soon.

วิธีทำ
– เอาหมูไปหมักกับนมสด ซอสปรุงรสหรือน้ำปลาเกลือ รากผักชี หมักไว้ในตู้เย็นสักครึ่งชั่วโมงก็ได้ หรือจะหมักตอนเช้า ไปทำงาน เย็นกลับมาค่อยทอดก็ได้อีก อ่านจากหลายแหล่งมาเขาว่าไม่ว่าจะหมักเนื้ออะไรก็อย่าหมักที่อุณหภูมิห้อง ให้เอาเข้าตู้เย็น พวกแบคทีเรียไรงี้จะได้ไม่เร่งให้เนื้อบูดไปซะก่อนเอามาปรุง ช่องธรรมดาก็พอนะ ไม่ต้องช่องแช่แข็ง ไม่ซีเรียสขนาดนั้น
– เตรียมเอาแป้งผสมกับพริกไทยขาวใส่อ่างผสมหรือจานชามกว้างๆ
– เอาหมูออกมา ถ้าเย็นจัดก็ปล่อยไว้สักครู่ให้เหลือเย็นนิดๆก็พอ ตั้งกระทะใส่น้ำมัน ไม่ต้องมาก ราวๆค่อนนึงของความหนาชิ้นหมูก็พอแล้ว ตั้งไว้ไฟกลางค่อนไปทางแรง ถ้าเป็นเตาแก๊สก็เป็นไฟกลางก็พอ
– พอน้ำมันเริ่มร้อน จับหมูคลุกกับแป้งที่เตรียมไว้ เคลือบให้ปิดผิวหมูให้หมด พอน้ำมันร้อนได้ที่ (ไม่ถึงกับร้อนจัด) ก็เอาลงทั้งชิ้น แล้วก็บี้กระเทียมทั้งกลีบไปด้วยมีดหรืออีโต้ หรือจะเป็นครกก็ได้ รอเวลาหมูสุกหนึ่งด้าน ใช้กระเทียมกลีบเล็ก และไม่ต้องปอกเปลือกด้วยจ้า บี้เพลินเลย
– สังเกตว่าถ้าเนื้อเริ่มขาวขึ้นมาเกินครึ่งของความหนาแล้ว ก็ให้พลิกกลับอีกด้าน เราจะไม่พลิกหมูกลับไปกลับมา เราไม่โลเล นี่คือพลิกเดียวและพลิกสุดท้าย สามารถแซะๆดูด้านล่างได้ถ้าไม่แน่ใจว่าสุกหรือยังหรือไหม้แล้ว พอพลิกกลับแล้ว สักพัก ก็ให้เอากระเทียมลงเต้นระบำรอบๆหมูให้หมด
– พอกระเทียมเริ่มเหลือง ให้ตักทุกอย่างขึ้นวางบนจานที่มีกระดาษซับมัน (กระดาษทิชชู่หนาๆที่ใช้ในครัวก็ได้) เอาหมูมาตัดดูก่อนว่าสุกทั่วหรือยัง ถ้ายังก็จำใจต้องเอาลงกระทะอีกสักพัก ถ้าสุกดีแล้วก็ปิดเตาได้เลย
– แล่ให้เป็นชิ้นๆพอดีคำสองคำ แล้วก็โปะใส่จาน เอากระเทียมโรยหน้า จิ้มกับซอสพริกศรีราชาหรือจะทานเปล่าๆก็ได้ จบข่าว

And here we come the pork that has very thin crispy layer with aromatic crispy garlic, enjoy!

ดังนี้ เราก็จะได้หมูที่หอมกระเทียมไปด้วย และมีผิวกรุบนิดๆ กระเทียมก็กรอบเคี้ยวเพลิน นี่ล่ะ หมูทอดกระเทียมในสไตล์เรา

garlicpork02

One Response to “Garlic Fried Pork หมูทอดกระเทียม”

  1. NuuKoong

    น่ากินมากมาย จะลองเอาไปทำตามนะคะ

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers like this: