spameatball

I have a general motto for my home cooking: If it’s too lengthy and difficult to cook, I’ll dine somewhere good instead. Yes sometime I do cook a sophisticated and lengthy recipes for the sake of cooking orgasm, but most of the time, I’d like to cook what gimme fun, which mostly easy enough for other people too.

And so is this recipe. It came from the fact of that day that there was minced pork in the fridge and I just want to make western dish, so I came up with this meat(pork)ball with spaghetti.

ถึงบางครั้งเราจะชอบทำเมนูที่มันซับซ้อนและใช้เวลามากเพื่อความสะใจส่วนตน แต่ส่วนใหญ่ เราก็ชอบทำเมนูที่ทำง่าย ไม่ยากเกินคนทั่วไปที่ชอบเข้าครัวในบางเวลาจะทำด้วยนะ เมนูนี้ก็เป็นอีกเมนู มันมาจากว่าในตู้เย็นมีหมูสับเหลือ แต่ไม่อยากกินอะไรแบบ ผัดหมูสับ แกงจืดหมูสับไง อยากกินอะไรฝรั่งๆ ก็เลย นี่เลย ทำสปาเก็ตตี้มีทบอลดีกว่า

Ingredients

– Minced pork (or beef, or whatever meat)
– Diced onion (much smaller volume than mince meat)
– All purpose flour or potato statch (optional)
– Black pepper
– Salt
– Chopped Garlic clove
– Tomato sauce or Tomato puree
– Red chili (optional)
– Chopped tomatoes
– Chopped parsley
– Olive oil
– Pasta at your own choice

วัตถุดิบ
– หมูสับ หรือ เนื้อวัวสับ หรือเนื้ออะไรก็ตามที่อยากกิน
– หัวหอมใหญ่หั่นเป็นลูกเต๋าเล็กๆในปริมาณที่น้อยกว่าเนื้อสับ เพราะเรากินเนื้อ บ่ได้กินหัวหอม
– แป้งมัน หรือ แป้งอเนกประสงค์ (ไม่ใช้ก็ได้)
– พริกไทยดำบด
– เกลือ
– กระเทียมสับหยาบ
– ซอสมะเขือเทศ หรือ เนื้อมะเขือเทศในกระป๋อง
– มะเขือเทศสด หั่น (ไม่มีก็ได้)
– พริกสด (ใส่ก็ได้ เพื่อตัดเลี่ยนนิดนึง ไม่ได้ใส่ให้แซ่บ)
– พาสเลย์สับ
– น้ำมันมะกอก
– เส้นพาสต้า อะไรก็เอาเหอะ

Instruction:
– Mix minced meat + onion + flour (just a bit) together, season with pepper and salt, the mixture should not be too liquid that it sticks to your hand and fail to form itself into individual balls.
– Mold the mixture by hand into rough small balls (shouldn’t be larger than 3/4 of table tennis ball size I would say), set aside.
– Boil pasta as instructed on the package you bought, at the same time heat the pan on another stove area.
– Heat the olive oil in the pan, use only small amount just to thinly coat the pan’s bottom. When hot, throw the garlic and fresh chili in, stir lightly
– When the garlic totally coated with olive oil, put in the meatball, roll occasionally for each ball evenly cooked
– When raw spot disappear from any ball’s surface, pour in the tomato sauce/puree roll the balls to coat them, also add tomato if there is.
– Season with black pepper and salt until you like it. This should be done before the pasta is done, so estimate the time first. Turn down to low heat just to warm the sauce while waiting.
– When your pasta is cooked to Al Dente stage, move the pasta into the pan and coat them with the sauce, or you can move it right to the plate and top with the sauce.
วิธีทำ
– ผสมเนื้อสับ หัวหอมใหญ่ เข้าด้วยกัน ใส่แป้งมันนิดหน่อย ปรุงรสด้วยพริกไทยดำ เกลือ อย่าให้เหลวเกินที่จะปั้นแล้วเป็นลูกไม่ได้
– ปั้นให้เป็นก้อนกลมแบบหยาบๆ พักไว้ก่อน ก้อนนึงไม่ควรจะใหญ่เกินขนาด 3/4 ของลูกปิงปอง ไม่งั้นข้างในจะสุกยาก แต่ก็แล้วแต่อะนะ /me ยักไหล่
– ต้มพาสต้าอย่างที่เขียนไว้ข้างซอง อีกเตาก็ตั้งกระทะให้ร้อน พอร้อนเอาน้ำมันมะกอกลงให้ร้อน ใช้น้ำมันมะกอกแค่พอเคลือบพื้นกระทะ แล้วก็สาดกระเทียมกับพริกลงไปคลุกน้ำมัน
– พอกระเทียมมันด้วยน้ำมันทั่วกันแล้ว ก็เอาลูกปิงปองลงได้ กลิ้งให้ได้รับความร้อนทั่วๆลูก
– พอไม่เห็นสีเนื้อดิบแล้ว ให้ใส่ซอสมะเขือเทศลงไป กลิ้งๆให้เคลือบทุกลูก ถ้ามีมะเขือเทศก็ใส่ในขั้นตอนนี้
– พอคลุกแล้วตั้งกระทะไว้บนเตาก่อน ใช้ไฟอ่อนเพื่ออุ่น พอพาสต้าสุกถึงจุดแล้วก็ให้เอาพาสต้าออกมาคลุกในกระทะเลย หรือจะเอาพาสต้าออกมาใส่จานแล้วราดซอสทันทีก็ได้

spameatball01

spameatball02

– Sprinkle chopped parsley onto the plate and it’s done. Eat immediately if possible as pasta always needs immediate attention or it will become stale.

– โรยพาสเลย์สับ แล้วก็รีบถ่ายรูป แล้วก็รีบกินทันที พาสต้าเป็นเมนูที่ไม่ควรทิ้งไว้เลย เพราะจะชืดเร็วมาก

spameatball03